شبهاي سعدي روشنتر است| محمدرضا حدادي
فکر کنم اگر بخواهي کسي رو دوست داشته باشي، اول بايد از سنگر کتابهايت بيايي بيرون، تا بتوني طرفت رو درست» ببيني. پيام دادم و گفتم بيا خوشم ميدار، جواب دادي و گفتي که من خوشم بيتو. نسخهي ايراني شبهاي روشن» از نسخهي ايتاليايي فيلم _ که پوستر آن در بسياري از صحنههاي داخلي از کادر خارج نميشود!_ به مراتب بهتر، عاشقانهتر و سينماييتر است.
دختر رو به استاد دانشگاه که از قضا کتاب باز» است، مي گويد: فکر کنم اگر بخواهي کسي رو دوست داشته باشي، اول بايد از سنگر کتابهايت بيايي بيرون، تا بتوني طرفت رو درست» ببيني».
و او، که حالا عاشق شده است، کتابهايش را، تمام دارايي اش را، همهي کتابهايش را، ميفروشد؛ بعد، آسوده با خيالِ فتحي بزرگ و نزديک، به دختر ميگويد:
تو راست ميگي، واقعيت با خيالبافي فرق داره. دارم خيالاتم رو بيرون ميريزم تا جا براي تنها واقعيت» زندگيم، باز بشه.»
غافل از اينکه، تنها واقعيت زندگياش، همان چهار شب بود و بس. چهار شب خوشبختي، چهار شب عاشقي، چهار شب روشن. چهار شبي که البته، براي يک عمر کافي ست.
***
از شروعِ سخت فيلم که بگذريم، هم نوع پرداخت رابطهي دو شخصيت اصلي داستان و هم استفادهي بهجا، جذاب و هوشمندانه از شعر» _ مثلا دو بيت از غزل بسيار زيباي سعدي* _ و بازيهاي عالي مهدي احمدي و هانيه توسلي، باعث شده است تا نسخهي ايراني شبهاي روشن» از نسخهي ايتاليايي فيلم(Le Notti Bianche - 1957) _ که پوستر آن در بسياري از صحنههاي داخلي از کادر خارج نميشود!_ به مراتب بهتر، عاشقانهتر و سينماييتر باشد.
سعيد عقيقي هم جز در خط سير کلي داستان، تقريبا در هيچ چيز ديگري به رمان داستايفسکي وفادار نبوده است. و چه خوب. به زعم نگارنده، داستان عقيقي هم به دليل جايگاه شعر و غزل در کنش عاشقانهي دو شخصيت اصلي داستان _ که ايراني هستند_ و هم به دليل استفاده از عنصر کتاب» در شخصيت پردازي، يک سر و گردن بالاتر و روشنتر» از شبهاي داستايفسکي است.
*بيا که در غم عشقت مشوشم بيتو
بيا ببين که در اين غم چه ناخوشم بيتو
شب از فراق تو مينالم اي پري رخسار
چو روز گردد گويي در آتشم بيتو
دمي تو شربت وصلم ندادهاي جانا
هميشه زهر فراقت همي چشم بيتو
اگر تو با من مسکين چنين کني جانا
دو پايم از دو جهان نيز در کشم بيتو
پيام دادم و گفتم بيا خوشم ميدار
جواب دادي و گفتي که من خوشم بيتو
.
شبهاي روشن | فرزاد موتمن | 1381 ش.
نويسنده: سعيد عقيقي
بازيگران: مهدي احمدي، هانيه توسلي، محسن شاهابراهيمي
موسيقي: پيمان يزدانيان
فيلمبرداري: جمشيد الوندي
تدوين: حسين زندباف
.. هر روز با کتاب .
دانلود رایگان
درباره این سایت